Akkerbouwers krijgen 3 weken uitstel voor inzaaien vanggewassen op zand en löss

09 september 2024

Akkerbouwers krijgen 3 weken uitstel voor inzaaien vanggewassen op zand en löss

Minister Wiersma van LVVN geef de akkerbouwers op zand en löss (waaronder bietentelers en aardappeltelers) 3 weken uitstel voor het inzaaien van vanggewassen na teelten, zoals aardappels en suikerbieten. In plaats van vóór 1 oktober 2024, moeten de telers nu uiterlijk 21 oktober 2024 een vanggewas inzaaien om een korting op de stikstofgebruiksruimte te ontlopen.

Het besluit van de minister volgt na advies van een expertcommissie, waar ook Cosun zitting in heeft. Die concludeert dat het extreem natte voorjaar ervoor heeft gezorgd dat gewassen later gezaaid en gepoot zijn en dat de groeiperiode daarmee tot 1 oktober te kort zou zijn. Om dan toch voor 1 oktober een vanggewas te moeten zaaien zal er minder stikstof uit de bodem opgenomen worden.

Dit jaar hebben telers in heel Nederland tot en met uiterlijk 21 oktober de tijd om een vanggewas in te zaaien. Daarna geldt een oplopende korting op de stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar. De periodes waarop de oplopende stikstofkorting wordt toegepast verschuiven naar 22 oktober tot en met 3 november, 4 november tot en met 19 november en 20 november 2024. De opbouw van de korting van respectievelijk 5, 10 en 20 kg N/ha blijft onveranderd. Wanneer geen vanggewas is ingezaaid op 20 november 2024, wordt de maximale korting van 20 kg N/ha toegepast in het opvolgende kalenderjaar.

Voor suikerbieten geldt alleen de eerste periode van korting (5 kg tussen 22 oktober en 1 november). Bij oogst na 1 november is de suikerbietenteelt een winterteelt en gelden er geen kortingen.

Voor cichorei is het uitstel geheel niet van toepassing. Cichorei is immers aangemerkt als wintergewas en kent geen belemmering met betrekking tot vanggewassen of kortingen op de stikstofgebruiksnorm.

Dit verleende uitstel verandert verder niets aan de condities van de eco-activiteit “vroeg rooien” in kader van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Zie ook de kamerbrief van de minister en het advies van CDM.

Bron foto: Stichting IRS