Neem contact op met deze Inspiratieboer

Levien Kavelaars

06 – 27279811
levienkavelaars@hotmail.com
Noordlangeweg 18, Dinteloord

Inspiratieboerderij Dinteloord

Inspiratieboerderij Dinteloord ligt op steenworpafstand van het Cosun innovation center. In 2022 kocht Cosun de boerderij met huiskavel van een boer zonder opvolging die met pensioen wilde. Het erf wordt specifiek ingericht voor activiteiten rondom de Inspiratieboerderij, en wordt beheerd door Levien Kavelaars.

Levien is vierde generatie boer in Dinteloord. Het bedrijf van zijn ouders bevindt zich zo’n twee kilometer van de locatie van de Inspiratieboerderij af. Daar boeren zij samen met Levien en zijn broer, in wat Levien zelf een ‘traditioneel’ akkerbouwbedrijf noemt, met een bouwplan van pootgoed, consumptieaardappelen, uien, bieten, granen en ook bloembollen. Hij studeerde plantenwetenschappen aan de WUR, waarna het hem goed uitkwam om de rol van Inspiratieboer op te kunnen pakken.

Wat vind jij zelf inspirerend?

“Ik ben met name geïnteresseerd in de uitwerking van landbouwinnovaties in de praktijk. Per gebied zijn er steeds andere oplossingen die populair zijn, terwijl de problemen eigenlijk heel erg op elkaar lijken.” Wat Levien daarin vooral opvalt, is dat informatie van teler op teler het meeste autoriteit of gewicht draagt. Door bij elkaar te kijken en het gesprek aan te gaan, kom je het snelste tot verandering. Zelf is hij het meest benieuwd naar nieuwe oplossingen voor duurzaam waterbeheer en robotisering. “De potentie op die gebieden is echt heel groot. En soms kan de inburgering van nieuwe technieken ineens heel hard gaat. Kijk naar iets als de spotsprayer.”

Met welk gevoel moeten bezoekers van het erf weer naar huis?

“Vooral optimisme!” zegt Levien vastberaden. Naast de mooie mogelijkheden van ons vruchtbare deltaland, ziet Levien dat er ook een hoop trots en enthousiasme nodig is om de ‘license to produce’ van de sector op de been te houden. “Wij zijn als innovatief, kennis gedreven land in een unieke positie om voorop te lopen. We moeten dan ook laten zien dat we aan de slag gaan. De basis is goed, maar het moet ook volhoudbaar zijn, zowel voor de natuur als voor het rendement. Misschien is dat wel een beter woord dan ‘duurzaamheid’ – in feite komen ze op hetzelfde neer.”