Actueel

De boer laat zich zien

De boer laat zich zien

In meer dan 100 vlogs, aan meer dan 12.000 volgers, vertelt Jilles Boer over zijn akkerbouwbedrijf. Onder zijn video’s staan reacties uit onder meer China, Amerika, Turkije, Brazilië. Omdat hij zag dat er vaak vooroordelen of gebrekkige informatie de ronde deden over de landbouw, startte hij een YouTube-kanaal. Hij toont zijn gefascineerde kijkers welke afwegingen zich allemaal voordoen in de akkerbouw. In wekelijkse vlogs neemt hij kijkers mee in de alledaagse teelt zoals hij deze uitvoert. Zo laat hij onder andere keuzes zien die zorgen voor alternatieve gewasbeschermingsmiddelen en reductie van kunstmestgebruik.

23 september 2022
Chemie als voedingsbodem

Chemie als voedingsbodem

Op het erf van Mariëlle Keijzer in Lelystad stuitte ze op een wonderlijke oplossing: chemische restanten van gewasbeschermingsmiddelen afbreken op een organische manier. Door een wasplaats aan te leggen die zorgt dat al het restwater in een gescheiden stroom wordt opgevangen spaart ze niet alleen het milieu, maar richt ze haar erf efficiënter in. Het is één van de stappen die zij maakt om te zorgen dat ze op een verantwoorde manier kan blijven boeren.

09 september 2022
School in de schuur

School in de schuur

Voor een rij hoge windmolens, die de wind van het IJsselmeer opvangen en tot energie omtoveren, treffen we de boerderij van Johan en Jacobina Hoekstra. In de Noordoostpolder, vlakbij Urk, spreken we met Jacobina en collega-boer Harry Schreuder over boerderijeducatie. Basisschoolklassen kunnen hier of bij boeren in de omgeving langskomen voor een boerderijles.

18 augustus 2022
Praktijkervaring opdoen met de FarmDroid in de cichoreiteelt

Praktijkervaring opdoen met de FarmDroid in de cichoreiteelt

Dit jaar is er voor het eerst praktijkervaring opgedaan met de FarmDroid in de cichoreiteelt als onderdeel van het Groeikrachtproject ‘sneller meer mechanische onkruidbeheersing’. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over het project en de werking en inzet van de FarmDroid.

03 augustus 2022
7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn; laat uw stem horen

7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn; laat uw stem horen

Tot 12 augustus is het mogelijk een reactie te geven op de wijzigingen in het Besluit gebruik meststoffen en het Besluit activiteiten leefomgeving. Dit gaat over regels binnen het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. We roepen u op om gebruik te maken van deze internetconsultatie.

29 juli 2022
Cosun Onkruid Platform Limburg

Cosun Onkruid Platform Limburg

Op 7 juni jl. organiseerde het Cosun Onkruid Platform in Limburg een demonstratie mechanische onkruidbestrijding voor suikerbieten en cichorei. Het was een informatieve en inspirerende dag!

15 juli 2022
Minister Staghouwer bezoekt Cosun Groeikracht

Minister Staghouwer bezoekt Cosun Groeikracht

Tijdens het werkbezoek van minister Staghouwer aan het Cosun innovation center op 29 juni j.l. hebben wij de minister, samen met onze partner LEMKEN-Steketee verschillende innovaties laten zien op het gebied van gewasbescherming, datacollectie en -analyse en slimme werktuigen.

01 juli 2022
Bergen met kennis, schuren vol oplossingen

Bergen met kennis, schuren vol oplossingen

“Als je niet duurzaam teelt, hou je het niet vol.” Al vrij snel tijdens ons interview wordt de scherpe visie van akkerbouwer Mark Geling duidelijk. Op zijn bedrijf in Zeewolde legt hij uit waarom hij experimenteert met verschillende maatregelen voor zijn teelt.

21 juni 2022
Innovatiedag Wedde

Innovatiedag Wedde

Teler Hendrik Luth organiseert sinds negen jaren innovatiedagen op zijn akkerbouwbedrijf in Wedde. Tijdens deze dag kunnen telers informatie uitwisselen en kennisnemen van innovaties op de akker.

24 mei 2022
Stuur je mooiste foto’s in voor de Bijenlandschap West-Brabant Fotowedstrijd 2022!

Stuur je mooiste foto’s in voor de Bijenlandschap West-Brabant Fotowedstrijd 2022!

Voor het zevende jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap uit Zuid-Holland een fotowedstrijd. Van 14 mei tot 14 juni kan iedereen weer zijn of haar prachtigste foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

14 mei 2022