Telers aan het woord

Klimaat & energie
Klimaat & energie
Bodem
Bodem
Plant<wbr>gezondheid
Plantgezondheid
Telerservaringen: Gijs van der Woerd over mechanische onkruidbeheersing

Telerservaringen: Gijs van der Woerd over mechanische onkruidbeheersing

17 juni 2024
Akkerbouwer Gijs van der Woerd, uit Zoelen, heeft een uitgebreide gereedschapskist aan landbouwapparatuur in beheer. Hij werkt onder andere camera-gestuurd en met gps, en zet spotspraying en mechanische onkruidbestrijding in. Ook nam hij een onafhankelijk agrarisch adviseur in dienst om zijn werk te boordelen. Daarmee maakt hij bewuste afwegingen, om schoner en efficiënter te werken, en om de bodem te ontzien. Toch is het ook voor hem een uitdagend seizoen.
Germ Germs: over wormencompost en duurzaam ondernemerschap

Germ Germs: over wormencompost en duurzaam ondernemerschap

10 april 2024
Als akkerbouwer kun je veel processen stapsgewijs optimaliseren, maar je blijft afhankelijk van de elementen, zoals de omstandigheden van de directe omgeving, de grondsoort en het weer. Voor Germ Germs, akkerbouwer uit het Drentse Zwartemeer, was het een reden om in te zetten op risicospreiding. Samen met zijn schoonvader zocht hij een project voor naast het akkerbouwbedrijf. Ze kwamen uit bij de wormenkweek, wat niet alleen zorgde voor een goed financieel saldo, maar waarvan het restproduct ook als circulair bouwsteentje voor een vruchtbare bodem gebruikt kan worden.
Kees van Dijk: over de FarmDroid en natuurbeheer

Kees van Dijk: over de FarmDroid en natuurbeheer

28 februari 2024
Op het bedrijf van Kees van Dijk is alles goed doordacht. Met zijn bemestingsplan heeft hij veel aandacht voor het bodemleven, maar ook bóven de grond heeft hij veel aandacht voor zijn omgeving. De teler investeerde opnieuw in de toekomstbestendigheid van zijn teelt, door samen met zijn buurman een FarmDroid aan te schaffen. Maar niet zonder de nodige overwegingen en de juiste informatie.
Noud van Gog: over vooruitdenken en aanpassingsvermogen in cichorei en suikerbieten

Noud van Gog: over vooruitdenken en aanpassingsvermogen in cichorei en suikerbieten

05 oktober 2023
Noud en Jan van Gog zijn cichoreitelers van het eerste uur. Wat begon met een paar hectare, groeide uit tot één van de grootste loonwerkbedrijven in de cichoreiteelt met een forse innovatiedrang. Met steeds weer nieuwe machines en hun deelname aan de Groeikracht Cosun Onkruid Platforms passen ze zich aan op constante veranderingen om hun teelten toekomstbestendig houden. Noud en Jan vertellen ons over de mogelijkheden van hun machines en hoe zij zo zijn gegroeid.
De gebroeders Mantingh: innoveren in onkruidbeheersing

De gebroeders Mantingh: innoveren in onkruidbeheersing

09 augustus 2023
Henk en Ruud Mantingh uit Valthermond gebruiken dit jaar voor het eerst de spotsprayer – met indrukwekkende resultaten. In de chemische beheersing van onkruid en aardappelopslag weten de twee met hun loonwerkbedrijf reducties te realiseren tot wel 90%. Het familiebedrijf van de broers combineert al jaren een visie van efficiëntie, innovatie en toekomstbestendigheid. “Nu is het hopen dat deze techniek een vliegwiel wordt, en dat het nog meer toegepast gaat worden.”
Har Frenken: Geld als water, op zuidelijk zand

Har Frenken: Geld als water, op zuidelijk zand

09 februari 2023
In het zuiden van het land vormen de zandgronden een gebied waar regen beperkt wordt vastgehouden. De akkerbouw die hier plaatsvindt staat daarom voor een aanzienlijke uitdaging. Door steeds minder voorspelbare neerslag en aanhoudende droogte in de zomer is waterbeheer een prangend vraagstuk voor telers. Har Frenken weet met simpele oplossingen toch in een groot deel van zijn waterbehoefte te voorzien. Maar waar er nog vooral werk aan de winkel is, vindt hij, is hoe boeren communiceren over hun aanpak. Zelf blijft hij lastige vragen graag voor, door goed op zijn omgeving te letten en een goed verhaal te hebben.
Henk Klein Velderman: Van bodemprijzen naar de bodem begrijpen

Henk Klein Velderman: Van bodemprijzen naar de bodem begrijpen

02 januari 2023
Op zijn percelen in Deventer heeft Henk Klein Velderman door de jaren zijn bodemstructuur zien veranderen. Door een steeds beter begrip van meststoffen en nutriëntenverhoudingen komt hij nu aardig ver met de vruchtbaarheid van zijn grond. Ondanks een kurkdroge akkersloot en nul kunstmest, zag hij dit jaar toch een hoge bietenopbrengst. Door steeds te analyseren volgens de Kinsey-Albrechtmethode en verder te leren werkt hij aan steeds beter en toekomstbestendig bodembeheer.
Jeffrey Prins: Kringlopen en composthopen

Jeffrey Prins: Kringlopen en composthopen

14 december 2022
Jeffrey Prins boert met zijn oom en zijn vader in het Drentse Wijster. De uitdagingen zijn hier niet gering: uitspoeling, droogtegevoeligheid, een laag organische stoffengehalte en strikter wordende regels. Jeffrey wil zijn grond op een duurzame wijze zo vruchtbaar mogelijk houden, en past daarom onder andere compost toe. Veel telers zijn sceptisch, maar Jeffrey ziet al grote voordelen in zijn samenwerking met afvalverwerker Attero.
Jos Heermans: Duurzaamheid hangt in de lucht

Jos Heermans: Duurzaamheid hangt in de lucht

27 oktober 2022
Jos Heermans uit Middenmeer experimenteert met een bladmeststof die stikstof uit de lucht beschikbaar maakt voor het gewas. Door het toepassen van dit bacteriële middel, BlueN, kan hij zijn tweede kunstmestgift bijna geheel opheffen. Met deze en andere duurzame ingrepen experimenteert hij meerdere jaren. Zo gebruikt hij al vier jaar nauwelijks insecticiden. Om ook andere telers te overtuigen is hij op zoek naar harde data. Hij hoopt zijn proeven aankomend jaar op te schalen en via Cosun aan meer bewijslast te komen.