Neem contact op met deze Inspiratieboer

Mariëlle Keijzer

06 – 14603366
Keijzeragro@hotmail.com
Meerkoetenweg 23, Lelystad

Inspiratieboerderij Lelystad

De Inspiratieboerderij van Mariëlle Keijzer is gelegen in de Flevopolder nabij Lelystad. Haar akkerbouwbedrijf heeft een gedeeltelijk gangbaar (54 ha) en gedeeltelijk biologisch (37 ha) bouwplan. Met haar ervaring in agrarisch natuurbeheer, mechanische onkruidbeheersing en emissiereductie stort ze zich op nieuwe praktijkrijpe oplossingen voor de akkerbouw.

Op de gangbare percelen boert Mariëlle volgens een traditioneel Flevolands bouwplan 1 op 4: consumptieaardappelen, zaaiuien, suikerbieten en wintertarwe. Op het biologische deel teelt ze extensievere gewassen in stroken van 28 tot 34 meter zoals haver, zomertarwe, zomergerst, grasklaver en luzerne. Ook liggen er bloemblokken, akkerranden, keverbanken en zomertortelvoedselstroken ten behoeve van de biodiversiteit. Naast haar eigen inrichting is Mariëlle bestuurlijk actief bij BoerenNatuur Flevoland: “Door een combinatie van gangbaar en biologisch ontwikkelen we sneller duurzame landbouwpraktijken. Die komen het milieu ten goede en behouden ook nog eens goede opbrengsten.”

Mariëlle houdt de bodem op haar bedrijf nauwlettend in de gaten. “Alles valt of staat met goed bodembeheer,” zegt ze. Zo neemt ze meerdere keren per jaar grond- en gewasmonsters. Met dit inzicht probeert ze ook nog beter te sturen op het voorkomen van stikstofverliezen. Op gewasbeschermingsgebied werkt ze nu een paar jaar met een wiedeg en de FarmDroid. Mariëlle:  “Ik wil voorbereid zijn op de toekomst, dus vind ik het belangrijk om met steeds minder middelen uit te kunnen. Ook heb ik drie jaar geleden een  nieuwe vul- en wasplaats aangelegd om emissies te beperken. Het waswater van mijn veldspuit wordt opgevangen in een Phytobac, om het milieu te sparen.”

Ook qua bouwplan en gewasmanagement is Mariëlle druk bezig met stappen zetten. Omdat ze begint als Inspiratieboer voor Cosun, start ze ook met cichoreiteelt. “Een nieuwe teelt voor mij, maar een mooie uitdaging.” Ze wil het gewas op het biologische areaal telen met volledig mechanische onkruidbeheersing. “Daar zet ik dan weer een Farmdroid voor in, die ik ook al gebruik in de uien en suikerbieten.”

Vol enthousiasme vertelt Mariëlle: “Ik geloof in de kracht van praktische oplossingen en ook het delen van ervaringen met mijn collega boeren. Ik raak gemotiveerd als bezoekers hier iets zien waar ze meteen iets aan hebben. En ik vind het belangrijk om verbindingen te maken met provinciale bestuurders, onderwijs en andere geïnteresseerden. We kunnen de politiek laten zien wat er allemaal kan, maar ook wat de beperkingen zijn”.