Cichorei: uitdagend, leerzaam, lonend
06 februari 2023
Met een verwerkingscapaciteit die recent is uitgebreid staat de markt voor inuline uit cichorei er goed voor. Toch twijfelen veel telers nog aan het opnemen van cichorei in hun bouwplan. Nergens voor nodig, vindt akkerbouwer Sjakkie de Hulster.
Het is waar dat de teelt soms uitdagend kan zijn, maar dit ervaart Sjakkie met name als leerzaam: “Ik kom nog steeds bijna jaarlijks verbeterpunten tegen, elk seizoen zijn er interessante vernieuwingen en dingen om te leren. Dat vind ik juist leuk.” Hij verbouwt sinds 2003 cichorei, zonder dat hij daar gelijk nieuwe machines of een bewaarplaats voor moest aanschaffen. Sensus, het bedrijf onder Cosun dat cichorei verwerkt tot inuline, hoopt dat steeds meer telers dit gewas een kans willen geven.
Steun voor onkruidbeheersing
Het voorjaar is bij het telen van cichorei cruciaal: cichorei heeft geen sterke kiemplant, en vereist dus aandacht. Onkruid moet goed worden beheerst om de plant niet in de weg te zitten. “Maar als je die periode goed doorkomt is de race al half gelopen”, weet Sjakkie. Hij werkt met bijna volledig mechanische onkruidbestrijding. Zodra de cichorei in het 2-blad stadium zit, begint Sjakkie met wiedeggen. “In 2021 heb ik dat voor het eerst geprobeerd met een geleende machine en dat beviel zo goed dat ik er nu zelf een heb gekocht.”
Telers die voor Sensus cichorei willen telen, worden tegemoetgekomen in de eventuele aanschaf en inzet van machines voor mechanische onkruidbestrijding. Zo geeft Sensus informatie over mogelijke subsidieregelingen waar telers voor in aanmerking komen, kunnen telers in aanmerking komen voor een financiële bijdrage, en faciliteert Sensus ook de huur van onkruidplukmachines in alle regio’s. Bekijk voor meer informatie de bronnen onderaan dit bericht.
Een lonend gewas
Sjakkie is in ieder geval tevreden over het resultaat dat hij weet te behalen met zijn teelt. Na de eerste weken is het gewas vrij makkelijk: “Het gewas wortelt diep en droogte is niet snel een probleem. En cichorei heeft hoegenaamd geen last van insecten of schimmels. Ik spuit er in ieder geval niet tegen.” Naast de kennis en ervaring die Sjakkie opdoet, doet het financiële rendement van cichorei niet onder voor dat van andere gewassen. Dit jaar heeft hij een bruto-opbrengst van 50 ton à 100 euro.
Meer informatie
- Via de pagina Teeltinformatie op de website van Sensus kun je informatie vinden over elk onderdeel van de cichoreiteelt.
- De mogelijkheden van mechanische onkruidbestrijding in de cichorei zijn vergaand. Sensus ontwikkelde deze handleiding zodat telers weten waar ze mee aan de slag kunnen.
- Zie ook het thema Onkruidbeheersing en het project Sneller Meer Mechanische Onkruidbestrijding (SMMO) hier op Groeikracht.
- Direct aan de slag met cichorei, of benieuwd wat het in jouw eigen situatie oplevert? Bekijk de contactpersonen die je in jouw regio kunnen helpen!