Optimalisatie door inzicht in stikstofwaarden
03 december 2024
Het afgelopen halfjaar organiseerden we vanuit Groeikracht Cosun gratis N-mineraalmetingen. Daarbij deden we metingen van het stikstofniveau op verschillende dieptes in de grond zodat telers daar hun bemesting op konden aanpassen. Alle Cosun-telers konden eraan meedoen. Onder andere Jacco Vermue uit Zeeland deed dat.
“Het was vrij eenvoudig om deel te nemen en zoals mijn vader en ik ernaar kijken: je steekt er altijd wat van op”, aldus Jacco. Hij en zijn vader runnen een landbouwbedrijf in ’s Heerenhoek en telen zowel aardappelen, suikerbieten als cichorei.
Juiste inschatting
“De eerste metingen werden bij ons op 12 juni gedaan. Helaas wat aan de late kant dus, want onze suikerbieten waren in maart al ingezaaid en bemesten hadden we al gedaan. Vanwege het natte najaar verwachtten we zelf relatief veel uitspoeling, dus hebben we standaard bemesting toegepast. Later, toen de cijfers van het onderzoek binnenkwamen, bleek dat gelukkig ook de juiste inschatting te zijn geweest.”
Grote toegevoegde waarde
Dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste hoeveelheid stikstof in je grond goed te bepalen, ziet Jacco ook. “Wij hebben het geluk dat we eigen percelen hebben en onze grond dus goed kennen. Maar als je nog niet zo lang op een perceel teelt, is dat veel lastiger. Juist dan kan een onderzoek als dit grote toegevoegde waarde hebben.”
Optimalisatie steeds belangrijker
Die toegevoegde waarde geldt toch ook voor Jacco en zijn vader. “Voorheen gebruikten we voor de zekerheid wel eens wat extra stikstof. Een beetje teveel kan namelijk geen kwaad voor je gewas; te weinig wel, met name voor de suikerbieten en aardappelen. Maar we zitten hier deels in een nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied) waar we voor 20% worden gekort op onze stikstofruimte. En sowieso worden de regels rondom bemesting steeds strikter. Dan wordt optimalisatie van je stikstof ineens heel belangrijk en deze N-mineraalmetingen helpen daarbij.”
De keuze
Binnenkort ontvangt Jacco de resultaten van de tweede meting, na de oogst. “Ik ben benieuwd. Vanwege het koude groeiseizoen verwacht ik minder mineralisatie in de bodem. De cijfers maken het straks concreet. We gaan er in ieder geval wel wat mee doen. Want ook al zouden we voldoende stikstofruimte hebben, als de keuze is tussen optimalisatie van je gewas met daarnaast een goede óf minder goede uitkomst voor het milieu, dan kies je natuurlijk altijd voor het eerste.”
Wil jij ook gebruik maken van deze metingen? Meld je dan aan voor de nieuwe N-mineraalmetingen in het voorjaar van 2025! Vanaf 10 december kun je je inschrijven. Meer informatie over de metingen vind je hier.