Urgente actie nodig: Phytophthora slaat reeds toe in aardappelpercelen

27 mei 2024

Urgente actie nodig: Phytophthora slaat reeds toe in aardappelpercelen

Zuidoost-Nederland treft al maatregelen tegen de vroege uitbraak van Phytophthora infestans in aardappelvelden. Ook andere regio’s zoals Flevoland en Noord-Holland melden alarmerende gevallen.

De Taskforce Phytophthora waarschuwt telers om direct in actie te komen: “Pak haarden direct aan en bestrijd opslag!” Intensievere monitoring van het gewas is noodzakelijk, en bij bespuitingen moeten middelen altijd gecombineerd en afgewisseld worden. Het melden van besmettingshaarden bij de NAK is cruciaal om handhaving in het belang van de sector te starten.

Snelgroeiend gewas verhoogt risico
Door het warme en vochtige weer groeien de gewassen momenteel snel, waardoor preventieve bespuitingen snel hun effect verliezen. Dit seizoen is al een piekperiode voor veel akkerbouwers door een vertraagd seizoen, met nog veel areaal dat gepoot moet worden. Daarnaast zijn er percelen met niet geoogst gewas van vorig seizoen dat alweer begint uit te lopen, wat de kans op nieuwe Phytophthora-uitbraken vergroot. Actie van alle telers is dan ook urgent.

Noodzaak voor scherpte en naleving
Sommige telers onderschatten de urgentie van extra scherpte in de Phytophthora-beheersing dit seizoen. Door de snelle gewasgroei zijn ze vaak te laat met spuitwerkzaamheden en is de bestrijding van opslag gebrekkig. Telers houden zich niet strikt aan de stelregel dat bespuitingen altijd met combinaties van middelen moeten gebeuren en afgewisseld moeten worden.

Om hen te helpen, is in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR), CropLife NL en FRAG NL een kleurenschema ontwikkeld. De Taskforce adviseert ook het gebruik van een beslissingsondersteunend systeem (BOS), dat helpt de juiste frequentie en timing van bespuitingen te bepalen. Dit systeem is een belangrijk onderdeel van de geïntegreerde gewasbeschermingsaanpak (ICM) tegen Phytophthora.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De Taskforce benadrukt dat dit een cruciale fase is voor de beheersing van Phytophthora in het teeltseizoen 2024. Recente signalen wijzen op het risico van een herhaling van een dramatisch Phytophthora-jaar. Het is belangrijk om elkaar aan te spreken op tijdige actie of (anoniem) melding te maken bij het NAK-meldpunt, dat toeziet op de naleving van teeltvoorschriften. Individuele nalatigheid kan nadelige gevolgen hebben voor de gehele sector.

Taskforce Phytophthora
Sinds de nazomer van 2023 zijn er steeds meer signalen dat de Phytophthora-besmetting uit de hand loopt en moeilijk te beheersen is. De stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw heeft daarop de Taskforce Phytophthora ingesteld om tijdig een breed gedragen en adequate aanpak voor 2024 te realiseren. Meer informatie is te vinden via BO Akkerbouw.