Opening derde Inspiratieboerderij in Lelystad

20 augustus 2024

Opening derde Inspiratieboerderij in Lelystad

Met trots openden wij op vrijdag 16 augustus onze derde Inspiratieboerderij in Lelystad. Deze nieuwe locatie, op het akkerbouwbedrijf van Inspiratieboer Mariëlle Keijzer, biedt een unieke plek om kennis te delen, praktijkervaringen op te doen en de nieuwste innovaties te verkennen.

Duurzame akkerbouw en natuurbeheer
Mariëlle Keijzer is de drijvende kracht achter de nieuwe inspiratieboerderij. Als ervaren akkerbouwer uit Lelystad runt ze een akkerbouwbedrijf met zowel een gangbaar als een biologisch gedeelte. Op het 54 hectare grote gangbare deel teelt ze consumptieaardappelen, zaaiuien, suikerbieten en wintertarwe. Het 37 hectare grote biologische deel bevat diverse granen en cichorei. Mariëlle is actief betrokken bij agrarisch natuurbeheer en werkt nauw samen met Het Flevo-landschap. Voor haar inzet om ecologie en landbouw in balans te brengen, heeft ze meerdere prijzen ontvangen, waaronder de Waarde-Ring Flevoland. Daarnaast is ze secretaris van het Flevolands Agrarisch Collectief en zit ze in de ledenraad van Royal Cosun.

Innovatie en toekomst van akkerbouw
De feestelijke opening, bijgewoond door prominente sprekers en belanghebbenden uit de sector, werd gekenmerkt door inspirerende gesprekken over de toekomst van de akkerbouw. Onder de aanwezige sprekers bevonden zich Hans Meeuwis, CEO van Cosun, Arwin Bos, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, Jan Klopman, gedeputeerde van de provincie Flevoland, en Jo Caris, dagelijks bestuurder bij Waterschap Zuiderzeeland. Tijdens de openingsceremonie werd er dieper ingegaan op de uitdagingen die de akkerbouw momenteel kent, en de rol die de Inspiratieboerderijen van Groeikracht spelen in het vinden van innovatieve oplossingen. 

Hans Meeuwis beet de spits af en sprak onze gasten toe over de rol van Cosun in de toekomst van de akkerbouw en als leverancier van duurzaam voedsel en ingrediënten, altijd werkend vanuit de kracht van de plant. Gedeputeerde Jan Klopman prees het initiatief en complimenteerde Mariëlle met status van inspiratieboer. Arwin Bos en Jo Caris spraken vervolgens over de uitdagingen van het mestdossier en de invloed van de akkerbouw op waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit. Ingezoomd op het bedrijf van Mariëlle Keijzer, ziet de Inspiratieboerin vooral uitdagingen in middelenbeschikbaarheid en de nutriëntenkringloop. “We moeten het steeds een beetje beter proberen te doen. Ik hoop dat mensen komen kijken en ervaren wat we samen nog kunnen oppakken, of misschien wel, wat er juist al heel goed gaat.” 

Inspiratiemiddag
Na de openingsceremonie konden de deelnemers genieten van een middagprogramma met rondleidingen langs de percelen, discussiepanels in de schuur en een mechanisatieplein. De eerste ervaringen van 2024 werden gedeeld, wat leidde tot nieuwe inzichten. De opening van de Inspiratieboerderij legde hiermee een inspirerende basis voor toekomstige samenwerkingen en innovaties in de akkerbouw.

Wil je meer weten over de inspiratieboerderij van Mariëlle Keijzer? Bekijk dan deze video.