Opening Groeikracht Inspiratieboerderij in Dinteloord

13 mei 2024

Opening Groeikracht Inspiratieboerderij in Dinteloord

Op 8 mei 2024 opende de tweede Groeikracht Cosun Inspiratieboerderij haar deuren in Dinteloord. De boerderij wordt beheerd door boer Levien Kavelaars en projectmanager Marly van Oers.

Innovatie cruciaal voor landbouw
Levien Kavelaars, een boer van de vierde generatie in Dinteloord, is de drijvende kracht achter deze nieuwe Inspiratieboerderij. Samen met zijn familie beheert hij een traditioneel akkerbouwbedrijf op slechts twee kilometer afstand. Zijn achtergrond in plantenwetenschappen aan de WUR heeft hem in staat gesteld om de rol van Inspiratieboer op zich te nemen. Hij is vooral geïnteresseerd in nieuwe oplossingen voor duurzaam waterbeheer en robotisering en streeft ernaar bezoekers van de boerderij met een gevoel van optimisme naar huis te laten gaan. “Innovatie is cruciaal voor de landbouw,” zegt Levien, “en door samen te werken en kennis te delen, kunnen we echte verandering teweegbrengen.”

Ondersteuning van telers staat centraal
Na een succesvolle opening van de eerste Inspiratieboerderij in Volkel vorig jaar, breidt Groeikracht Cosun dit concept verder uit. In de akkerbouwsector volgen nieuwe technieken en innovaties elkaar snel op. Om deze praktische toepassingen te demonstreren en te beoordelen, zijn de Inspiratieboerderijen ontstaan. Hierbij staat de ondersteuning van telers centraal, met een focus op vraagstukken rond bemestingsruimte, gewasbescherming en klimaatadaptatie voor belangrijke gewassen zoals aardappelen, suikerbieten en cichorei. Marly van Oers, Manager Inspiratieboerderijen bij Cosun, benadrukt dat deze boerderijen geen proefbedrijven zijn: “We willen vooral praktijkrijpe nieuwe ontwikkelingen en de mogelijkheden van bestaande technieken in de schijnwerpers zetten.”

Telers van harte welkom
Op het erf aan de Noordlangeweg in Dinteloord ontvangt Levien de komende periode groepen akkerbouwers en andere belangstellenden. Samen verkennen ze nieuwe wegen naar een duurzame teelt. Hier worden niet alleen gewassen verbouwd, maar ook ideeën gezaaid en geoogst. Levien nodigt telers van harte uit om langs te komen en zich te laten inspireren door de nieuwe technieken die hier worden toegepast.

Er is een korte video gemaakt van de opening. Je kunt deze hier terugkijken: