Praktijkdag suikerbieten dit jaar onderdeel van Future Farming & Food Experience

18 april 2024

Praktijkdag suikerbieten dit jaar onderdeel van Future Farming & Food Experience

Op 30 mei vindt het Future Farming & Food Experience (FF&FE) evenement plaats op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. De jaarlijkse praktijkdag suikerbieten, verzorgd door Cosun en het IRS, zal dit jaar tijdens het FF&FE plaatsvinden. Groeikracht Cosun en het IRS zullen hier samen te vinden zijn. Tijdens deze dag staan geïntegreerde teeltmaatregelen tegen ziektes, plagen en onkruiden centraal.

Voorlichtingscoördinator van het IRS Jurgen Maassen is zeer te spreken over de technieken die tijdens het FF&FE te zien zullen zijn. ‘Onder andere camera-gestuurde schoffels en laserwieders, voor toepassing in de rij, kunnen in onkruidbeheersing een rol spelen. En die zijn al op FF&FE te zien. Zelf zullen we vooral ingaan op de informatie erachter. We delen graag kennis over de aanpak met telers.’

Meld je aan voor de FF&FE via de website.

Huidige en toekomstige oplossingen voor een weerbaar gewas

Het IRS toont enkele nieuwe en bestaande (ingekruiste) resistente bietenrassen, waarbij minder chemische middelen nodig zijn. Ook gaan ze in op het nut van sensoren in het veld. Door bijvoorbeeld luchtvochtigheid en temperatuur in het bietenveld te meten, kun je aan de hand van die informatie het gewas behandelen. Maassen: ‘Als je bijvoorbeeld weet wanneer schimmels/infecties ontstaan, kun je op het juiste moment ingrijpen waardoor je misschien één, twee keer minder hoeft te spuiten. Of je gebruikt stoffen die de weerbaarheid van een plant triggert en weerbaarder maakt.’

Ook zal 30 mei informatie worden gedeeld over de rol van luizen en hoe die virussen overbrengen. En wat kun je doen om virusoverdracht te voorkomen? Maassen: ‘Een van de mogelijkheden is om gerst tussen de bieten te zaaien. Zo komen minder luizen in de bieten.’ Ook hier zal de geïntegreerde aanpak centraal staan: hoe kun je teeltmaatregelen en chemische middelen goed met elkaar combineren. En met een ‘college diagnostiek’ zal ook de rol van de adviseurs worden getoond. Wanneer je met een bepaalde aantasting in de bietenteelt er samen met een adviseur niet meer uitkomt, kan de adviseur een monster opsturen naar het IRS.

Het belooft een interessant evenement te worden, niet alleen voor bietentelers. Vele andere akkerbouwinzichten worden ook in dit deel van de FF & FE verwacht!
Je vindt de gezamenlijke stand van Groeikracht Cosun/ IRS op FF&FE direct achter het demoterrein.