Start onkruidbestrijdingsproef in bieten- en cichoreiteelt

17 april 2021

Start onkruidbestrijdingsproef in bieten- en cichoreiteelt

Om verschillende mechanische en chemische onkruidbestrijdingsmethoden te onderzoeken in de teelt van bieten en cichorei richtte Groeikracht project "Cosun Onkruid Platform" in het Midden-Limburgse Baexem een proefperceel van 25 hectare in.

Dit onderzoek richt zich op onkruidbeheersing in bieten- en cichoreiteelt, met als doel minder afhankelijk worden van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen en hiermee een positief effect te hebben op het milieu. In de proef bestrijden we onkruid met een combinatie van eggen, zes verschillende schoffelmachines en twee typen onkruidrobots en een beperkt gebruik van herbiciden. De eerste resultaten verwachten we in de zomer. Doel van het project is om te onderzoeken wat effectieve en rendabele manieren van onkruidbeheersing zijn.  

Mechanisch essentieel
Mechanische onkruidbeheersing wordt essentieel in de akkerbouw. Het wordt steeds belangrijker alternatieven te vinden voor chemische herbiciden. In het project Cosun Onkruid Platform worden diverse manieren van onkruidbeheersing onderzocht op een proefveld in Baexem (L).  In deze film licht Wil op ‘t Root het project toe.