Stuur je mooiste foto’s in voor de Bijenlandschap West-Brabant Fotowedstrijd 2022!

14 mei 2022

Stuur je mooiste foto’s in voor de Bijenlandschap West-Brabant Fotowedstrijd 2022!

Voor het zevende jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap uit Zuid-Holland een fotowedstrijd. Van 14 mei tot 14 juni kan iedereen weer zijn of haar prachtigste foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

Vanaf dit jaar doet ook Bijenlandschap West-Brabant (www.bijenlandschapwestbrabant.nl) mee met deze wedstrijd. Wie meedoet aan de fotowedstrijd heeft de kans om een prijs te winnen, maar nog belangrijker: stelt de ingezonden foto’s beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Bijenlandschappen. Zo steunt de inzender op een leuke en waardevolle manier het werk dat voor bijen en bestuivers wordt verzet.

In West-Brabant wordt sinds 2017 met vele partners – gemeenten, waterschap, natuurbeheerders, bedrijven, agrarische natuurverenigingen, kabel- en leidingbedrijven, vrijwilligersorganisaties etc. – samen gewerkt aan een sterk en aaneengesloten netwerk van leefgebieden voor bijen (honingbijen en wilde bijen) en andere bestuivers. De bijen hebben onze hulp heel hard nodig: het voortbestaan van vele soorten bijen en bestuivers staat onder druk terwijl deze insecten mede vanwege de bestuiving wel van groot belang zijn voor onze voedselproductie en de biodiversiteit.

Naast Bijenlandschap West-Brabant zijn er in Nederland meerdere vergelijkbare bijenlandschappen. De samenwerking voor deze prijsvraag met Groene Cirkel Bijenlandschap uit Zuid-Holland, onderstreept de inzet die we met elkaar willen leveren om de bijen te helpen.

Een enthousiaste en deskundige jury zal uiteindelijk per regio bepalen welke 3 bijenfoto’s een prijs winnen. In West-Brabant bestaat de jury uit: gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Hagar Roijackers, bijenspecialist Arjen de Groot van de WUR en fotograaf Koen Mol. Voor inzendingen uit West-Brabant wordt bij de beoordeling onderscheid gemaakt in jongeren tot en met 16 jaar en iedereen van 17 jaar en ouder.

Vanaf 14 mei is de fotowedstrijd online via de websites www.bijenlandschap.nl en www.bijenlandschapwestbrabant.nl. Je kunt hier je mooiste foto’s uploaden en delen via de sociale media. Vooraf is het alvast mogelijk om de spelregels door te lezen.

Ga naar de wedstrijdpagina Fotowedstrijd Bijenlandschap 2022

Nog even een weetje: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Het verschil is goed te zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes; bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles. Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling. Meer weten over de verschillen tussen vliegen en bijen: Hoe herken ik een bij? – Bestuivers

De jury ziet je mooiste foto’s deze lente graag tegemoet. We wensen iedereen veel succes!