Voortgang N-mineraalproject

28 mei 2024

Voortgang N-mineraalproject

Begin 2024 zijn we begonnen met het verstrekken van gratis N-mineraalmetingen aan al onze telers. De eerste ronde voorjaarsbemonsteringen zit er inmiddels op. Lees hier een eerste update over de voortgang van het project, en lees hoe jij mee kan doen aan de volgende ronde metingen!

In februari en maart van dit jaar zijn via Groeikracht Cosun op meer dan 850 suikerbieten- en cichoreipercelen N-mineraalmonsters genomen als onderdeel van het N-mineraalproject. Dit project probeert inzicht te krijgen in het risico op nitraatuitspoeling in suikerbieten en cichorei.

Alle deelnemende telers hebben een individuele N-mineraaluitslag ontvangen. Groeikracht Cosun heeft alle data verzameld en daarmee gekeken naar de gemiddelde N-mineraalwaarde per regio, grondsoort en voorvrucht. Bekijk op de kaart de eerste beschikbare waarden per regio.

Op ongeveer 75% van de percelen lag de N-mineraalwaarde onder de 30 kilogram per hectare tot 60 cm diepte. Zoals te zien op de kaart zijn er weinig verschillen tussen de regio’s. We zien in de data slechts kleine verschillen tussen kleigrond en zandgrond. Ook de voorvrucht had geen effect op de hoogte van de N-mineraal.

Binnenkort starten we met het uitvoeren van de N-mineraalmetingen bij de aardappelpercelen. Alle aardappel-, bieten- en cichoreipercelen zullen ook in het najaar nog een keer worden bemonsterd. Daarvoor kun je je nog steeds aanmelden! Bekijk de voorwaarden en meld je aan op deze pagina. Daar vind je ook de veelgestelde vragen.

Nog steeds nieuwsgierig?

Luister ook eens naar de Groeikracht Cosun Podcast. In onze aflevering met Anna Zwijnenburg en Huub van der Velden gingen we onder andere in op het nut van N-mineraalmetingen en wat ze voor jou als teler kunnen betekenen. Beluister de aflevering hier: