Beelden van diverse manieren van onkruidbeheersing op demoveld

30 juni 2021

Beelden van diverse manieren van onkruidbeheersing op demoveld

De cichorei en suikerbieten op het Cosun onkruid platform (Baexem) zijn de afgelopen week snel gegroeid. Op dit demoveld worden verschillende mechanische en chemische systemen van onkruidbeheersing uitgeprobeerd.

Machinefabrikanten en ontwikkelaars met perspectiefvolle machines krijgen de ruimte hun kunst te vertonen. Zij hebben de afgelopen tijd veel bewerkingen uitgevoerd, om met diverse machines het aanwezige onkruid te bestrijden. In beide gewassen is gereden met diverse schoffelmachines (camera-gestuurd) en wiedeggen. Daarbij bleek dat met de juiste aandacht voor de afstelling, of het toevoegen van vingerwieders mooie resultaten te behalen zijn. Wel is herhaling van de bewerking nodig bijvoorbeeld met een precisiewiedeg om ook onkruiden in de rij op te ruimen. Naast diverse schoffelmachines (met camera-besturing) is gewerkt met een onkruidbrander,  wiedeggen en een spotsprayer.

Bekijk de video om de verschillende machines in werking te zien!

Aanleiding van dit project
Het is een uitdaging om onkruid in suikerbieten en cichorei in de toekomst effectief te blijven beheersen. Van een groot aantal herbiciden vervalt de toelating, of is de herregistratie onzeker. De hogere eisen voor driftreductie, resistentieontwikkeling in onkruiden en uitdagende groeiomstandigheden maken het gebruik van chemische onkruidbeheersing minder bedrijfszeker. Daarnaast krijgt de akkerbouw veel maatschappelijke kritiek op het gebruik van chemische middelen. Deze ontwikkelingen zijn de aanleiding geweest om het cosun onkruid platform in te richten in een perceel bieten en cichorei. Hier worden verschillende mechanische en chemische systemen van onkruidbeheersing uitgeprobeerd. Succesvolle concepten en ideeën kunnen zo snel in de praktijk worden opgepakt.

Voor meer informatie over dit project, klik hier