Sneller meer mechanische onkruidbeheersing

Door veranderingen in wetgeving en toelatingen wordt het steeds belangrijker om nieuwe manieren van mechanische onkruidbeheersing toe te passen.

Met het programma Sneller Meer Mechanische Onkruidbeheersing (SMMO) willen we de inzet van moderne precisieapparatuur stimuleren en de cichoreiteelt toekomstbestendiger maken. En we willen leergierige telers handvatten geven om zelf met mechanische onkruidbeheersing aan de slag te gaan.

Achtergrond

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen komt steeds meer onder druk. Dit leidt echter tot grote uitdagingen voor de Cosun-gewassen, in het bijzonder voor cichorei.  Groeikracht Cosun wil daarom haar telers ondersteunen in de mechanische onkruidbeheersingsmogelijkheden.

In 2021 startte Sensus een pilot om het gebruik van precisieapparatuur in de mechanische onkruidbeheersing te stimuleren. Door het breed beschikbaar maken van en stimuleren van gebruik van (moderne) wiedeggen, camera-gestuurde precisieschoffels en onkruidtrekkers, wil Sensus de toepassing van mechanische onkruidbeheersing versnellen. Ook in 2024 wordt dit project doorgezet.

Drie sporen

Sensus biedt haar ondersteuning aan telers op drie verschillende manieren aan:

  • Sensus helpt bij het beschikbaar krijgen van apparatuur voor (precisie) mechanische onkruidbeheersing;
  • Sensus biedt aankoopsubsidies aan, en helpt de teler om te kijken welke andere subsidiemogelijkheden in zijn of haar situatie passen;
  • Sensus geeft een cash-back korting op de inzet van de EcoRobotix ARA Spotsprayer en de onkruidtrekker (Klünder en Bionalan).

Meer informatie

Gerelateerd nieuws

Subsidie voor telers die investeren in duurzame gewasbescherming!

Subsidie voor telers die investeren in duurzame gewasbescherming!

23 augustus 2023
Maak gebruik van de nieuwe Subsidie Geïntegreerde gewasbescherming van de RVO! Telers die willen investeren in mechanische onkruidbestrijding kunnen zich nu inschrijven voor een nieuwe RVO-regeling, bij investeringen van minimaal €5.000. De subsidieregeling gaat open vanaf 1 september.
Cichorei: uitdagend, leerzaam, lonend

Cichorei: uitdagend, leerzaam, lonend

06 februari 2023
Met een verwerkingscapaciteit die recent is uitgebreid staat de markt voor inuline uit cichorei er goed voor. Toch twijfelen veel telers nog aan het opnemen van cichorei in hun bouwplan. Nergens voor nodig, vindt akkerbouwer Sjakkie de Hulster.
Praktijkervaring opdoen met de FarmDroid in de cichoreiteelt

Praktijkervaring opdoen met de FarmDroid in de cichoreiteelt

03 augustus 2022
Dit jaar is er voor het eerst praktijkervaring opgedaan met de FarmDroid in de cichoreiteelt als onderdeel van het Groeikrachtproject ‘sneller meer mechanische onkruidbeheersing’. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over het project en de werking en inzet van de FarmDroid.