In de akkerbouw worden veel data al verzameld, op gewasniveau en binnen productieketens. Maar deze data gewas overstijgend delen gebeurt nog weinig. Meer data delen, betekent beter inzicht in zaken die de teelt beïnvloeden. Zo kunnen telers beter maatregelen nemen om de teelt te sturen op bouwplanniveau.
Vanuit Groeikracht Cosun willen we telers ondersteunen bij krijgen van inzicht over de stikstofvoorraad op hun percelen. Middels een project gedurende vier jaar gaan we samen met onze telers in kaart brengen waar we nog efficiënter de N-bemesting in kunnen zetten, om samen tot doelgerichte oplossingen voor een toekomstbestendige teelt te komen.
In de akkerbouwsector zijn nieuwe technieken en innovaties volop in ontwikkeling. Op onze Inspiratieboerderijen demonstreren en evalueren we deze vernieuwingen, met een focus op praktische ondersteuning voor telers. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak en haal je het maximale uit je bedrijf.
De Natuurakker is opgezet om te onderzoeken hoe rendabele teelt én natuurontwikkeling hand in hand kunnen gaan. Dit aan de hand van een experiment met strokenteelt, waarbij onder meer de aardappelen, cichorei en suikerbieten een rol spelen in het bouwplan. In een zevenjarig experiment nabij Steenbergen, Noord-Brabant, wordt gekeken naar de invloed van strokenteelt op gewasbescherming, biodiversiteit, opbrengsten, etc. Het project is een samenwerking van CZAV, Groeikracht Cosun, HAS Green Academy, en akkerbouwer Eugène van den Eijnden. Het project loopt door tot oogstjaar 2026.